"Het leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt".
Onlangs kwam ik deze mooie en oh zo ware quote weer tegen. Ik zie veel mensen in mijn praktijk worstelen met het vele denken. Dat hoofd ratelt maar door... Een groot deel van ons leven, speelt zich af in ons hoofd. Zonde van onze kostbare tijd! Natuurlijk is het een must om je verstand te gebruiken. Je verstand heb je nodig om je werk te doen of om belangrijke keuzes te maken, maar niet om continu bezig te zijn met allerlei zinloze vragen waar we vaak niet veel wijzer van worden. Zinloze vragen, zijn o.a. vragen die aanzetten tot malen en piekeren. Een voorbeeld hiervan is het malen of piekeren over de vraag: "heb ik het wel goed gedaan", "wat zullen ze van me vinden", "ze vinden me vast niet aardig."Je gelooft wat je denkt
Een mooi voorbeeld is Sinterklaas. Ken je dat? Kinderen die echt nog geloven in Sinterklaas, die zijn bijna niet van dat geloof af te krijgen (tenzij ze 9+ zijn natuurlijk ;-)). Je kunt je met gemak verspreken en per ongeluk iets zeggen waarvan je zou denken dat dit direct argwaan zou oproepen bij je kinderen. Niets is minder waar. Je kind is er heilig van overtuigd dat hij bestaat. Alles wat gezegd wordt, waaruit zou kunnen blijken dat hij niet bestaat, gaat volledig langs je kind heen. Grappig is dit.
Hoe werkt dat voor jou?
Als jij ervan overtuigd bent dat jouw collega jou niet mag, dat je vriendin boos op je is omdat ze al een paar dagen wat knorrig is of wat dan ook, dan zul je zien dat je (onbewust) feiten verzameld waardoor je jouw overtuiging steeds meer gaat geloven. Je filter staat namelijk op zo'n manier afgesteld dat alles wat overeenkomt met deze overtuiging bij je binnenkomt. Andere signalen die jouw overtuiging tegenspreken, merk je niet of nauwelijks op. Herken je dit? Zo nu en dan kun je behoorlijk opgeslokt worden door allerlei gedachten.Op hol geslagen paarden
Onze gedachten kunnen we vergelijken met een stel op hol geslagen paarden. Ze gaan tekeer als een dolle, er zit geen structuur in en het is de vraag of ze de goede kant op rennen. Zo gaat het ook met ons hoofd, onze gedachten. Je rolt ongemerkt van de ene in de andere gedachten en je realiseert je vaak niet dat jouw gedachten met je aan de haal gaan. Je gedachten lijken heel geloofwaardig maar heb je ze wel eens goed onderzocht? Kloppen jouw gedachten wel of passen jouw gedachten zich onbewust aan aan jouw overtuigingen?Stop met denken
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je denken ;-). Uiteraard is het zinvol om na te denken over belangrijke zaken in je leven. Blijf dit ook vooral doen, want dit brengt je ergens. Als je merkt dat jouw gedachten met je aan de haal gaan, dan is mijn advies om dit zo snel mogelijk te stoppen. Hoe?- Schrijf je gedachten op. Ongeremd, zonder nuances. Doe dit elke avond 15 minuutjes. Niet vlak voordat je naar bed, gaat maar het liefst iets eerder. Zet een timer en stop echt na 15 minuten. Lees elke ochtend terug wat je de dag ervoor hebt geschreven. Opschrijven heeft 3 voordelen.
- Doordat je het opschrijft, word je gedwongen om je gedachten concreet te maken. Je zult zien dat dit nog best lastig is. Je merkt dan direct dat/of jouw gedachten echt een loopje met je nemen en ze worden vaak direct een stuk minder geloofwaardig.
- Ook zul je merken dat jouw gedachtenstroom/ piekergedachten in de nachten en ook overdag drastisch verminderen. Als ze opkomen dat zeg je hardop "stop, vanavond las ik een moment om hier aandacht aan te schenken." Je dwingt jezelf om keuzes te maken. Ga je mee in de pieker gedachten of niet? Dit is even oefenen, maar het werkt echt! Consequent schrijven geeft rust. Mijn cliënten zweren erbij.
- Door te schrijven, laat je je hoofd toe om te mogen 'vergeten' of los te laten. Al jouw gedachten staan veilig op papier en je zult ze niet meer vergeten. Jouw hoofd kan zich nu weer met zaken bezig houden die veel leuker zijn. Hoe fijn is dat?
- Als je gedachten met je aan de haal gaan als je in bed ligt, leg dan jouw handen op jouw buik. Concentreer je minimaal 3 minuten op een diepe ademhaling. Je zult versteld zijn wat er met je gedachtenstroom gebeurt. Het klinkt te simpel, maar je gedachten zullen na een aantal keer oefeningen een stuk minder worden.
- Kom in beweging! Wandelen of sporten zal absoluut helpen om jouw hoofd leeg te maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten