donderdag 14 december 2017

Multi-disciplinaire aanpak burn-out

Ken de mogelijkheden

Er zijn veel verschillende disciplines die bijdragen aan herstel van een burn-out of overspannenheid. 
Je kunt denken aan cognitieve therapie of lichaamsgerichte therapie. Vakspecialisten die een bijdrage kunnen leveren aan herstel zijn bijvoorbeeld een:
  • hapto-therapeut
  • fysiotherapeut
  • bsr therapeut
  • ademtherapeut
  • psycholoog
Maar er is natuurlijk nog veel meer. Dit maakt het soms lastig om door de bomen nog het bos te zien. Zelf ben ik werkzaam als psycholoog en merk ik dat verschillende disciplines nog moeizaam samenwerken.

Een bijzonder voorbeeld is een cliënt die bij mij kwam via een omweg, namelijk de cardioloog. Dit is zeker niet de eerste cliënt die via deze weg bij mij kwam. Ik besloot om eens door te vragen wat de cardioloog vertelde nadat het hartfilmpje uitwees dat het hart prima functioneerde. Mijn cliënt keek me een beetje wazig aan en zei: "nou, hij zei dat er met mijn hart niets aan de hand was". Ik lachte en vroeg of de cardioloog nog verdere informatie gaf. Niets dus. Helemaal niets. 

Verbazing

Toch ben ik dan weer verbaasd. En eigenlijk ook licht geïrriteerd of zelfs boos. Het gebeurt namelijk vaker dan gedacht dat mensen met hartklachten bij een cardioloog belanden en vervolgens met de boodschap "er is niets met u aan de hand" naar huis gestuurd worden. Als er afwijkingen zijn aan je hart en een hartfilmpje wijst niets uit, denk dan zeker eens aan stress-gerelateerde oorzaken. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen waarbij er meer multi-disciplinair naar klachten gekeken zou kunnen worden.

Het kan echt beter

Ik beweer niet dat ik zelf de wijsheid in pacht heb of alles weet. Wel zal ik binnen mijn eigen expertise, cliënten zo goed mogelijk begeleiden en waar nodig advies geven over eventuele aanvullende disciplines die positief kunnen bijdragen aan herstel. 

Prachtig praktijkvoorbeeld

Onderstaand praktijkvoorbeeld wil ik graag met je delen. Het gaat om een jonge ambitieuze IT consultant, die vanuit verschillende disciplines hulp heeft gehad. Een jaar na ons traject, ontving ik deze heldere reflectie op het hele proces:

Jong, energiek en niet te stoppen. Zo was ik in mijn dagelijks leven. Ik kon doen wat ik wilde doen en intussen lekker mijn studies afronden. Daarnaast leefde ik volgens het principe, als ik iets doe dan moet ik het perfect doen, en dat lukte ook gewoon! Na mijn studie ben ik uit huis gegaan en gestart met full-time werken. Alles valt precies op zijn plek denk je dan; werk, huisje, fysiek fit.. prima! Tot ik op mijn 26ste last kreeg van vreemde lichamelijke klachten die ik niet kon plaatsen. Steken in mijn hartstreek, kortademig, hoofdpijn, duizeligheid en een heel erg afwezig gevoel. Lange tijd gedacht, nou.... het zal wel! We gaan gewoon lekker door en zien wel waar het schip strandt.

Daarna strandde het schip daadwerkelijk. Slingerend in de auto en uiteindelijk terecht gekomen op de EHBO. Conclusie? Hyperventilatie, oorzaak onbekend. Vervolgens op advies van dokter gestart met een Mensendieck traject (focus op ademhalingsoefeningen). Een half jaar later waren de klachten nog steeds niet verdwenen en ze veranderden zelfs van aard. Het afwezig gevoel resulteerde bijvoorbeeld in een gevoelloze arm. Reden genoeg voor de dokter om een MRI uit te voeren en de hersenactiviteit te meten. Gelukkig is alles in orde gebleken. Maar wat nu... medisch ben ik gewoon in orde maar ben geen stap verder wie helpt mij? 

Op advies van de dokter een nieuw traject gestart met een psychosomatisch fysiotherapeut. Deze fysio richt zich op het lichamelijke in combinatie met de psyche. Vanuit de werkgever heb ik tegelijkertijd ook een traject gestart met een psycholoog, dat was het moment dat ik in contact kwam met Agathe. Samen met Agathe heb ik een helder intakegesprek gevoerd om vervolgens te starten aan een traject waarbij is gewerkt aan een creative life plan. 

Na diverse intensieve sessies kan ik concluderen dat dit mij zeer heeft geholpen. Zelfs een jaar later merk ik nog steeds profijt. Ik heb leren omgaan met mijn (inefficiente) gedachtegang in specifieke situaties, dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Van de geleerde stof is het zaak om hier je tweede natuur van te maken. In het begin intensief opletten en later evalueren en bijsturen. De begeleiding van Agathe in dit proces heb ik als zeer prettig ervaren. Agathe komt over als iemand met kennis van zaken en zij is daarbij als persoon ook nog iemand waarbij je jezelf gemakkelijk openstelt.

Ik zou Agathe aan iedereen aanraden die in een soortgelijke situatie zit, omdat zij echt bijdraagt aan het herstel en er mede voor zorgt dat je er beter en sterker van wordt voor de rest van je leven. 

Interesse in advies of heb je een vraag?

Schroom niet. Beter 10 vragen teveel dan 1 te weinig....




   






Geen opmerkingen:

Een reactie posten