dinsdag 14 november 2017

De geheimen over stress; welke invloed heeft jouw stresslevel op jouw kind?

Kind is kostbaarste bezit

Voordat ik iets vertel over de gevolgen van jouw stresslevels op jouw kind, wil ik eerst graag mijn verwondering uitspraken over iets wat mij de afgelopen jaren is opgevallen. Ik hoor veel verschillende verhalen en ervaringen die enige vorm van stress opleveren voor moeders. Verhalen van moeders die bij mijn aan tafel zitten voor (burn-out) begeleiding, maar ook van moeders op het schoolplein. Die verhalen variëren van financiële problemen tot hoge werkdruk of problemen in de privésfeer. Het kan werkelijk van alles zijn. 1 ding dat mij opvalt aan alle verhalen. Wanneer de moeder het idee heeft dat er iets speelt bij haar kind, niet lekker in zijn vel of problemen op school, is zij geneigd snel actie te ondernemen. Dit voelt niet ok, dus ik moet actie ondernemen. Dat is vaak de gedachte. Maar wat nu als de moeder zelf het idee heeft dat ze niet zo lekker in haar vel zit of het te druk heeft? Wat doet ze dan? Juist, je raadt het al. Ze gaat gewoon door. Probeert zoveel mogelijk gaatjes te dichten en de tijd die ze voor zichzelf neemt wordt steeds minder. Maar wist je dat jouw gesteldheid net zo goed invloed heeft op het welzijn van je kind?


Stress bij moeder beïnvloedt hersenontwikkeling baby

Over het algemeen vinden onderzoekers dat het merendeel van gestreste moeders een hogere cortisolspiegel heeft in rust, én een grotere cortisolproductie in reactie op stress. Stress bij de moeder beïnvloedt ook de hersenontwikkeling van haar kind. Gestreste moeders bevallen van kinderen met een actiever én heftiger reagerend stresssysteem. Na de geboorte kunnen vroege ervaringen heel bepalend zijn voor de afstelling van het stresssysteem.

Chronische stress maakt ook kind kwetsbaar

Extreme of chronische stress tijdens de eerste vier levensjaren maakt mensen kwetsbaar voor latere stressoren. Kinderen van moeders die snel stress ervaren, hebben meer kans om een niet-optimaal zenuwstelsel te ontwikkelen. Dat is één van de conclusies van Hedwig Kikkert in haar promotieonderzoek. Deze resultaten laten zien dat stress bij de moeder voor de geboorte waarschijnlijk al een biologisch effect heeft op de hersenen van het kind.

Kikkert stelt voorop dat er de afgelopen jaren steeds meer aandacht is voor lichte neurologische disfuncties (MND). MND wordt vaak pas opgemerkt als het kind naar school gaat. Het kan zich uiten in motorische problemen zoals coördinatieproblemen en problemen met de fijne motoriek, maar ook in een lagere IQ en gedragsproblemen.

Kikkert concludeert onder andere dat stress bij de moeder de neurologische ontwikkeling van het kind beïnvloedt. Meisjes die meerdere milde neurologische stoornissen hebben, bleken bovendien ook kwetsbaar voor het ontwikkelen van gedragsstoornissen. Deze resultaten kunnen helpen om eventuele problemen eerder op te sporen en behandelen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Vrouwen en mannen reageren anders op stress. Mannen reageren doorgaans met een hevige stressreactie, wat o.a. kan leiden tot meer agressie en hoge bloeddruk. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen tempert aan de ene kant de stressreactie, maar zorgt er ook voor dat de stressreactie langer aanhoudt. Het blijft langer in je systeem zitten en vrouwen houden dit nog eens extra in stand door oeverloos gepieker.

Zorg eerst voor jezelf

Ik zou elke moeder zo graag willen oproepen om eerst goed voor zichzelf te zorgen! Van nature zijn wij goede (ver)zorgers en dat past ook heel goed bij ons. Of misschien moet ik zeggen; "paste". De wereld is behoorlijk veranderd de laatste decennia. De (werk)druk neemt niet alleen toe, maar ook onze zorgtaken en het aantal prikkels niet te vergeten. Die prikkels zijn de laatste 10 jaren ook exponentieel toegenomen. Het is niet zo gek dat we het soms even niet meer bij kunnen benen en dat onze kinderen soms ook overprikkeld zijn. Maar in plaats van nog een stapje harder te lopen, zou ik je nu dus met klem willen verzoeken. Doe het juist eens rustiger aan, neem tijd voor jezelf. Creëer overzicht door eens een stapje terug te doen. Kies bewust. En niet alleen jijzelf zult weer lekkerder in je vel komen te zitten, jouw kinderen zullen hier zeker van mee profiteren en let eens op wat dit met de sfeer thuis doet!

Laagdrempelig aan de slag met de eerste stappen?

Voel je nu zelf dat je wel een klein zetje in de goede richting kunt gebruiken? De eerste stappen naar meer rust, overzicht en ontspanning? Ga in je eigen tempo aan de slag met dit gratis trainingsprogramma. Je kunt inloggen vanuit je luie stoel en even de tijd nemen om een aantal zaken helder te krijgen. Ik begeleid je stapje voor stapje om te komen waar jij wilt zijn in drie uitgebreide lessen met video ondersteuning en praktische opdrachten. Nieuwsgierig?

Klik hier!

Hele fijne dag en vergeet niet te genieten en te ontspannen ;-).






Geen opmerkingen:

Een reactie posten