maandag 31 oktober 2016

Mannen zijn luilakken (dl 2 Werkende Moeders)

Klaagzang van de vrouw

Een paar weken geleden hoorde ik voor de zoveelste keer een klaagzang van een werkende moeder aan over haar partner. Haar man liet het afweten in zijn bijdrage aan de gezinstaken. Ze uitte haar frustratie, maar wat haar het meest frustreerde, is dat haar partner nauwelijks reageerde op deze 'beschuldiging". Hij bleef kalm en het leek hem niet echt te raken. Hoe zit het nu met de balans tussen de moderne werkende vrouw en haar partner?


Mannen zijn gemakzuchtig

Ze kunnen soms ongegeneerd op de bank liggen met hun voeten op tafel als er nog afwas op het aanrecht staat of als het huis nog vol speelgoed ligt. Mannen lijken zich minder druk te maken over sommige dingen en zijn soms liever lui dan moe.

Of zijn ze gewoon slimmer?

Als we het gedrag van mannen eens onder de loep nemen, kunnen we ook zeggen dat ze in sommige opzichten gewoon slimmer zijn dan wij.... Zij kunnen op bepaalde momenten tijd voor zichzelf inlassen terwijl wij vrouwen altijd maar door jakkeren. Er staat immers altijd wel iets op ons to-do-lijstje. Hoezo met de voetjes op de bank? Er ligt nog wasgoed in de wasmand, er moet nog een traktatie geregeld worden voor op school en...en....en.....Vul zelf maar in en je ziet dat ons werk nooit af is.

Ons werk?

Hoe zo "ons werk?" hoor ik je denken. En misschien heb jij wel helemaal over dit zinnetje heen gelezen omdat je het heel normaal vond dat er "ons" werk stond. Wordt het niet eens tijd voor de werkende vrouw om de balans opnieuw op te maken? Een balans waarbij we onszelf niet volproppen met werkzaamheden om aan het einde van de dag uitgeput op de bank te ploffen. Maar een balans waarbij we kunnen stilstaan bij de dag en bewust tijd nemen voor onszelf. Zonder zweverig te worden overigens! 

Van eigenaarschap naar blijdschap

Waar in het werk vaak gesproken wordt over eigenaarschap, denk ik dat het overall gezien voor de werkende vrouw wel eens goed zou zijn om niet altijd eigenaarschap te ervaren. Eigenaarschap in die zin dat vrouwen zich de issues rondom de combinatie van werk en gezin vaker persoonlijk aantrekken dan de man. Mijn compagnon Tessa Kamp en ik hebben een onderzoek gehouden waarbij we werkende moeders hebben geïnterviewd. Uit dit interview kwam heel duidelijk naar voren dat vrouwen waarbij de taakverdeling tussen haar en haar partner goed in balans was een stuk blijer en tevredener waren. Zij ervaren minder stress. Daarnaast ervaren zij minder eigenaarschap als het gaat om problemen of vraagstukken die liggen in de werk-prive sfeer. Hun partner neemt een deel van deze eigenaarschap of verantwoordelijkheid over. Vrouwen bij wie de balans scheef was, gaven met grote getale aan dat zij last hadden van schuldgevoelens. Niet alleen richting hun gezin, maar ook richting hun werk. 

Schuldgevoelens

Vrouwen die parttime werken en het grootste deel van de zorgtaken thuis op zich nemen,  gaven in de interviews aan dat zij last hebben van schuldgevoelens. Je probeert continu het beste te leveren op diverse fronten en dan vergeet  je je zelf nog wel eens. Daarbij komt een soort koppigheid en een gevoel van trots dat je je niet willen laten kennen. Je zult wel even laten zien dat je alles voor elkaar krijgt. Het lukt mijn buurvrouw toch ook en mijn vriendinnen? Het gevaar is dat je soms te lang en te hard doorgaat waardoor je niet altijd meer de leukste versie van jezelf bent. En niet alleen kun je iets veranderen in de balans tussen jouw taken en die van je man. Er zijn veel meer tools die je in kunt zetten om een tevreden, werkende moeder te zijn zonder schuldgevoelens.

Wil jij ook een tevreden, werkende moeder zijn zonder schuldgevoelens?

Samen met Tessa Kamp wil ik me inzetten om het leven van de werkende moeders wat eenvoudiger en luchtiger te maken. Onze ervaring vanuit ons werk is dat vrouwen net even wat meer van zichzelf geven dan mannen als het gaat om het combineren van ouderschap en werk. We willen jou als werkende moeder ondersteunen en tools geven om eens wat vaker "nee' te zeggen en de boel de boel te laten. Dit doen we al in 1 op 1 begeleiding maar volgend jaar komt er een inspirerend, luxueus verwenweekend aan. In dit weekend ontmoet je andere moeders en kun je op een luchtige manier inzicht krijgen in een aantal eenvoudige tools en kun je je even terugtrekken op een gave locatie. Uitslapen, ontspannen, heerlijk eten en nog veel meer. Wil je meer informatie, dat kan op onze FB pagina. Wil je alvast een gratis workshop bezoeken in de regio DH dat kan ook, kom dan naar dit event in Den Haag of in het Westland. Wil je ook deel 1 lezen, "Het best bewaarde geheim over de tijd" ((dl 1 Werkende Moeders), klik hier.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten